.enkla brödet

DSC_0853

Börjar känna lite sug igen efter att baka och hålla på. Det har egentligen varit som bortblåst under hela graviditeten men med bara en månad kvar så börjar saker smaka som de ska igen. För det mesta i alla fall. Hade dock ingen lust att stå och knåda deg med ett och etthalvtåringen klängandes på mig, så det fick bli en annan variant idag. Tre och ett halvtåringen är faktiskt en bra assistent i köket däremot.

DSC_0843

Ett gott och enkelt bröd, med sirap och lite frön i. Men man kan gärna byta ut sirapen mot honung, eller någon frukt. Ett par äpplen till exempel. Och fröna gör man ju som man vill med.

8 dl ljummet vatten

50 g jäst

2 tsk salt

4 dl surdeg av vete

5 dl grovt rågmjöl

10-12 dl vetemjöl

½-1 dl sesamfrö

½ dl linfrö

4 msk sirap

Lös jästen i vattnet och ha i surdegen och sirapen. Ha i rågmjölet och fröna, sedan vetemjöl till en inte alltför hård deg.

DSC_0846

Arbeta rejält! Låt jäsa i minst en timme, gärna mer.

Värm ugnen till 225 grader, ha plåten i så att den blir varm. Stjälp upp degen direkt på den heta plåten (på bakplåtspapper), fördela den lite jämnt över hela plåten, så den inte blir för tjock i mitten och svårgräddad, och pensla sen med vatten.

DSC_0850

Grädda i ca en halvtimme i 225 grader.

DSC_0855

0 hade något på hjärtat:

.dag för dag