.äppelbröd

Idag är det över tjugo minusgrader och blåsigt. Vi stannar inne och bakar ett härligt bröd som passar bra för kalla dagar. Det är rejält och perfekt till en varm god soppa. Väldigt saftigt och godare bröd har jag nog aldrig bakat själv. Tips på en enkel surdegsgrund kommer.

DSC_0418 

4 dl vatten
20 gram jäst
2 dl surdeg
Ett rivet äpple
1 tsk salt
2 dl rågmjöl (grovt)
5-6 dl vetemjöl

Blanda jästen och surdegen i vattnet. Ha i rågmjöl och äppelriv, plus saltet.

DSC_0408

Blanda sedan i vetemjöl, inte mer än nödvändigt, och arbeta degen ordentligt.

Jäs i en timma minst, ha ugnen på 225 grader med plåten i. Stjälp upp degen på bakplåtspapper på den varma plåten, pensla med vatten och grädda i 25-30 minuter.

 DSC_0414

Sista fem kan man dra upp värmen på max för att få en sån där hård fin skorpa.

Söta Saker står för inspirationen idag.

Lycka till!

0 hade något på hjärtat:

.dag för dag