Vi brukar mest köra på traditionella vanilj- och kanelbullar men nu blir det andra bullar! Dessa bullar är ljuvligt goda, båda sorterna. Vi gör en variant med hasselnötsfyllning, och en med hallonchokladmarmelad.
Bulldeg:
150 g smör eller mjölkfritt margarin
5 dl mjölk (havremjölk)
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk vanilj
1,4 l vetemjöl
Hasselnötsfyllning:
Nutella eller Hasselnötsmassa (Printsells) som är mjölkfri.
Hackade hasselnötter
Smält choklad (mjölkfri, t.ex Lindts 70%, eller ekologisk)
Hallonchokladmarmelad:
HÄR (<—) (tänk på att den måste vara gjord på mjölkfri choklad)
Pärlsocker
Smält choklad (mjölkfri)
Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen, strö saltet på den så att den löser sig och därefter socker, vaniljsocker och mjölk. Ta så mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att arbeta. Ett tips är att använda så lite mjöl det bara går och sedan fylla på vid utbakningen om det behövs istället.
Låt jäsa under duk i 30 minuter. Dela i två delar. Baka ut med mjöl och kavla till tunna fyrkanter. Bred på hasselnötscreme eller marmelad och vik fyrkanterna dubbla. Skär i 2 cm tjocka strimlor, tvinna och snöra ihop till en bulle.
Lägg på smord plåt och jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över hackade hasselnötter på hasselbullarna, och lite pärlsocker på marmeladbullarna och grädda i 250 grader i 5-8 minuter.
Ringla lite smält choklad över bullarna.
Kan göras mjölkfri.
Hasselbullar ca 175 Kcal
Marmeladbullar ca 148 Kcal
Lycka till!
0 hade något på hjärtat:
Skicka en kommentar