Veckans bröd blev utan både frukt och bär denna gång. Men med lite sirap och kryddor istället.
God smak, men bröden blev lite för smuliga och torra tycker jag. Därför har jag justerat receptet något, med lite mer surdeg (som gör bröden mindre smuliga) och siktar på lite lösare deg nästa gång.
13 dl ljummet vatten
3 dl surdeg (matad med grovt rågmjöl ett par gånger)
25 g margarin (rumsvarmt)
½ pkt jäst
1 msk sirap
1½ msk salt
1 dryg msk brödkryddor
1 l grovt rågmjöl
1,5 l vetemjöl (spara nån dl till utbaket)
7 dl rågsikt
Smält jästen med saltet, slå på sirapen och vattnet och lös upp allt. Blanda i surdegen, margarinet och mjöl med kryddor till en smidig deg (inte för hård!) – arbeta länge.
Jäs under bakduk i en timme. Knåda degen, dela den i fyra delar och gör fyrkantiga små limpor. Lägg de i varsitt hörn på plåten.
pensla med vatten, pudra med mjöl och jäs i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 45 minuter.
Lycka till!
0 hade något på hjärtat:
Skicka en kommentar