. sockerkaka/tårtbotten

Nu ska jag bjuda på ett recept på en sockerkaka som sällan misslyckas! Den går alldeles utmärkt att använda till tårtbotten också, även om jag oftast gör en botten på potatismjöl om jag vill ha en lätt och hållbar tårtbotten. Det receptet får jag bjuda på senare. Denna gång blir det en tårtbotten på vetemjöl, som är lite skörare, tyngre men saftigare. Passar alldeles utmärkt till den tårta jag ska sammanställa senare.

iphone

Grundrecept (och som tårtbotten):

3 dl socker

3 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

ev. smaksättning som sockerkaka

1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeden. Rör sist ner det heta vattnet.

Smörj och bröa en form. Även till sockerkaka och tårta så använder jag helst kokos istället för det blir mycket godare än med ströbröd. Sen är det garanterat mjölkfritt också! Det är inte alla ströbröd.

Grädda i 175 grader i 35-40 minuter.

Som sockerkaka

kan man använda följande smaksättning:

-1 msk vaniljsocker

-dela smeten, smaksätt halva med 2 tsk vaniljsocker, och andra halvan med 2 msk kakao. häll den vita smeten i formen först, ringla sedan ner den mörka. Et voilà – en tigerkaka!

-kakao och rivet apelsinskal

-pepparkakskrydda efter behag

-krossad choklad och körsbär

-citronjuice

Endast fantasin sätter gränser! Har du något bra förslag på smaksättning?

Fylld sockerkaka

Av någon anledning gör jag oftast den fyllda varianten då jag misslyckats med sockerkakan av någon anledning. Som idag till exempel då jag slet ur den ur ugnen och hoppades den skulle vara klar bara för att jag blev tvungen att springa iväg och ta hand om ett gråtande barn… Kakan blev lite dåligt gräddad imitten men det gör den ingen sämre kandidat som fylld sockerkaka. Urusel som tårtbotten dock.

Jag delar kakan i två delar så att jag får ett lock och en botten. Det spelar ingen roll om jag använd en hålform eller en springform vid gräddningen. Det blir liksom alltid bra bara. jag lägger båda halvorna (om möjligt) med snittytan uppåt. Sedan kokar jag ihop:

50 gram smält smör, 1 dl mjölk (eller havremjölk!) och 1 msk vaniljsocker. Bara ett uppkok.

Såsen häller jag sedan på både lock och botten, på snittytorna. De får ligga och dra till sig en stund, annars hamnar all gegga i mitten bara. Sedan lägger jag ihop kakan igen. Gott alldeles färsk och ljummen, eller kylskåpskall. Kan dock inte sparas alltför många dagar, men 2-3 dagar är inga problem i kylen. Sen går den bra att frysa också.

 

Lycka till!

0 hade något på hjärtat:

.dag för dag