.bäckeruddenpotatis

Ikväll är det Valborgsmässoafton och vi har grillat. Till köttet hade vi flera smaskiga tillbehör, och framförallt så hade vi Bäckeruddenpotatis. Det är verkligen en lokal specialté, som har sitt ursprung i Laven på Bäckerudden, “Krogen i skogen”. Det är en av ändstationerna på Världens längsta Linbana som sträcker sig längs med Guldriket här i Västerbottens inland.

Det är som en potatisgratäng, minst lika gott och så mycket enklare!

800 gr kulpotatis (sådana där inlagda, färdigskalade potatisar på burk)
0,5 dl ströbröd
5 dl grädde
200 gr gratängost
Vitlökspulver och vitpeppar


Lägg potatisen i en ugnsform och tillsätt rikligt med vitlökspulver, vitpeppar samt ströbröd. Häll på grädden, strö över osten och grädda i 175º i 20-30 minuter eller tills potatisen är mjuk

Ett hett tips är – snåla inte med potatisen den brukar gå åt!

Originalreceptet finns hos Gold of Lapland

0 hade något på hjärtat:

.dag för dag