.gottisbröd

Det här brödet alltså. Det är så vansinnigt gott! Det går liksom inte att beskriva hur det smakar, för att inte tala om hur det luktar i ugnen. Herregud, jag skulle kunna baka det varje dag bara för att det luktar så gott i ugnen! Min man säger att det smakar godis, men det gör det absolut inte. Men det smakar gott. Det gör det ju. Skållad rågsikt och pomerans, är det hemligheten? Det slår då surdegsbröden med hästlängder i alla fall, så bra är det! Det tar en stund att få klart, men det är det värt.

DSC_0179

Kväll:

6 dl rågsikt

6 dl vatten

½ msk salt

½ msk ättika

Morgon:

50 g jäst

2 tsk pomerans

Lite vatten (½ dl)

½ dl sirap

6-7 dl vetemjöl med bra jäsegenskaper

Koka upp vattnet med salt och ättika, slå det kokande över rågsikten och rör ihop till en kladdig deg. Låt den stå framme i köket över natten.

DSC_0849

På morgonen blandar du jäst och pomerans i ljummet vatten. Blanda det i degen som vilat, tillsammans med sirap och mjöl så pass att degen släpper från degbunkens kanter. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i en timme.

Arbeta degen på mjölat bakbord till en limpa. Jäs på plåt med bakplåtspapper i en timma.

DSC_0852

Grädda i 50-65 minuter, i 200 grader.

Lycka till!

0 hade något på hjärtat:

.dag för dag