Idag har vi käkat en smakrik och god soppa, passade perfekt till äppelbrödet jag bakade igår. Soppan är söt och smakrik och det hela balanseras med salta krutonger.
FÖR FYRA
500 g morötter
2 stora äpplen
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk finriven, färsk ingefära
8 dl vatten+2 msk kycklingfond
1 dl grädde
olivolja, salt, nymalen svartpeppar
250 g skalade räkor
KRUTONGER:
4 tjocka skivor vitt bröd (ciabatta)
2 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt
1 tsk torkad timjan
Skala och riv morötter, äpplen och ingefära. Hacka lök och vitlök.
Fräs all lök i olja, i en stor gryta ett par minuter. Låt den inte få färg. Blanda i allt rivet och fräs i ytteligare ett par minuter. Slå på vatten och fond, koka i 15 minuter under lock (rör om då och då).
Blanda olivolja, flingsalt, timjan och brödet i stora tärningar i en långpanna, rosta i ugnen (grill, 225 grader) i 5-10 minuter
Mixa soppan slät, slå på grädden och gör ett rejält uppkok. Krydda med salt och peppar. Sist i med räkorna (som inte finns med i originalreceptet – men min man vill ha “mat” också… Kan tänka mig att kyckling skulle passa finfint i denna soppa också)
Vi använder iMat istället för grädde så blir soppan mjölkproteinfri. Kolla alltid bröd och fonder (och andra kryddblandningar – det glömmer jag ofta) noga också!
Inspiration från Buffé
Lycka till!
0 hade något på hjärtat:
Skicka en kommentar