.morots- och äppelsoppa

Idag har vi käkat en smakrik och god soppa, passade perfekt till äppelbrödet jag bakade igår. Soppan är söt och smakrik och det hela balanseras med salta krutonger.

DSC_0460

FÖR FYRA

500 g morötter

2 stora äpplen

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk finriven, färsk ingefära

8 dl vatten+2 msk kycklingfond

1 dl grädde

olivolja, salt, nymalen svartpeppar

250 g skalade räkor

KRUTONGER:

4 tjocka skivor vitt bröd (ciabatta)

2 msk olivolja

1-2 tsk flingsalt

1 tsk torkad timjan

Skala och riv morötter, äpplen och ingefära. Hacka lök och vitlök.

DSC_0457

Fräs all lök i olja, i en stor gryta ett par minuter. Låt den inte få färg. Blanda i allt rivet och fräs i ytteligare ett par minuter. Slå på vatten och fond, koka i 15 minuter under lock (rör om då och då).

Blanda olivolja, flingsalt, timjan och brödet i stora tärningar i en långpanna, rosta i ugnen (grill, 225 grader) i 5-10 minuter

DSC_0451

Mixa soppan slät, slå på grädden och gör ett rejält uppkok. Krydda med salt och peppar. Sist i med räkorna (som inte finns med i originalreceptet – men min man vill ha “mat” också… Kan tänka mig att kyckling skulle passa finfint i denna soppa också)

Vi använder iMat istället för grädde så blir soppan mjölkproteinfri. Kolla alltid bröd och fonder (och andra kryddblandningar – det glömmer jag ofta) noga också!

Inspiration från Buffé

Lycka till!

0 hade något på hjärtat:

.dag för dag